Zeydan Karalar'dan Şok Açıklama! 4.5 Milyonluk Rüşvet İddiasına Cevap

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın rüşvet soruşturmasında ifade verdiği ortaya çıktı. Karalar, bir firmanın ihalelerin ödemesini almak için 4 milyon 550 bin lira ödediği iddiasına yanıt verdi.

Zeydan Karalar'dan Şok Açıklama! 4.5 Milyonluk Rüşvet İddiasına Cevap

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Aziz İhsan Aktaş önderliğinde olduğu iddia edilen bir suç örgütünün, çeşitli belediye başkanları ile belediyelerin üst düzey yetkililerine rüşvet vererek ihaleleri yönlendirdiği yönündeki soruşturma devam etmekte.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki ifadesine ulaşıldı.

Karalar, 56 sayfadan oluşan ifadesinde aylık kazancının 300 bin lira olduğunu belirtti. Kendisine yöneltilen tüm sorulara yanıt verdikten sonra, kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında daha ayrıntılı bir savunma yapmayı planladığını ifade etti.

İKİ ŞİRKETİN VARLIĞINI KABUL ETTİ

Karalar, adına kayıtlı ATEKS ve Başkent Pres adındaki firmalarının bulunduğunu, bu şirketlerin aile şirketi olarak işlerine devam ettiklerini, demir-çelik sektöründe faaliyet gösterdiklerini ve bunun dışında herhangi bir gayri resmi ortaklığının olmadığını dile getirdi.

"HAK EDİŞLERİ DÜZENLİ ALMAK İÇİN PARA İSTENDİ"

Sorgulamada Karalar’a, şüpheli Baki Nugay’ın ifadesi aktarıldı. Nugay’ın ifadesinde şu hususlar belirtildi:

"...Seyhan Belediyesi'nden aldığımız ihalelerle ilgili hak ediş ödemelerini almakta zorlandım. Belediye başkanlarından bu ödemelerin yapılabilmesi için benden para talep ettiler."

Seyhan Belediyesinin çöp toplama ve temizlik işlerinin, B*** ve A*** isimli firma ortaklığına verildiğini söyleyen Nugay, "İşi aldıktan sonra o dönem Seyhan Belediye Başkanı olan Karalar ile bizzat görüştüm. Karalar, düzenli ödemelerin yapılabilmesi için her ay belirli bir miktarın kendilerine ödenmesi gerektiğini ve bu sürecin temizlik işleri müdürü Özcan Zenger (şüpheli) ile yürütülmesi gerektiğini belirtti." şeklinde konuştu.

"TEKLİFİ KABUL ETMEK ZORUNDAYDIM"

Bu talebi kabul etmezsem ödemelerimizin gecikeceğini bildiğim için teklifi kabul etmek zorunda kaldım. Bu çerçevede (şüpheli) Hamit Ünal ve (tanık) A.T.D. isimli proje yöneticimizin hesabına para transferleri yapıldı. Çekilen meblağlar (tanık) T.S.'ye verildi ve onun tarafından Zenger'e ulaştırıldı."

Nugay, 11 farklı tarih aralığında toplamda 4 milyon 550 bin liranın şüpheli Ünal ve tanık A.T.D.'nin hesabına gönderildiğine dair belgeleri de soruşturma dosyasına sundu. Bu belgeler Karalar’a okundu.

Soruşturmaya konu olan kent temizliği hizmet alımı işi ihalesi ile ilgili yapılan incelemeler neticesinde, 14 Mayıs 2015 tarihinde ihalenin duyurulduğu ve ihalenin toplam maliyetinin yaklaşık 99 milyon 754 bin 569 lira olduğu belirtildi. Firmaya 9 ihale teklif verirken, bunlardan 7'sinin geçersiz sayıldığı aktarıldı.

Teklifleri kabul edilen iki firmanın 87 milyon 664 bin 155 lira fiyat önerisi sundukları ve 23 Mayıs 2016’da bu iki firma ile sözleşme imzalandığı bildirildi. Ayrıca, sorguda soruşturmadaki şüpheli ve tanıkların HTS ile baz kayıtları ve banka hesap hareketleri de Karalar’a gösterildi.

KARALAR: TUTUKLULUKTAN KURTULMAK İÇİN İFTİRA ATIYOR

Karalar, yöneltilen sorulara verdiği yanıtlarda, 2014 yılı öncesinde Seyhan Belediye Başkanlığı’nın AK Parti’de bulunduğunu ve kendisi belediye başkanı olduğunda da bu belediyenin çöp toplama ve nakil işlemlerini B*** adlı firmanın üstlendiğini anlattı.

Devam eden müteahhitin Baki Nugay olduğunu söyleyen Karalar, "Seyhan Belediye Başkanı seçildikten sonra benimle tanışmak istediği söylenen bir belediye yetkilisi vasıtasıyla Nugay ile bir görüşme yaptım. Bu görüşmede ve sonrasında bu şahısla veya herhangi bir müteahhitle hak edişlerin ödenmesi ile ilgili şahsıma veya başka bir kuruluşa menfaat sağlamak amacıyla herhangi bir görüşme gerçekleşmedi." dedi.

"BÖYLE BİR KONUŞMA ASLA OLMADI"

Kendi kişiliğim açısından böyle bir konuşmanın asla zihnimde yer bulamayacağını vurgulayan Karalar, Nugay’ın ifadesinde yer alan hak edişlerin ödenmesi ile ilgili menfaat talep edildiği iddiasını kesin bir dille reddetti. "Böyle bir diyalog yaşanmamıştır. Medyada okuduğum kadarıyla bu şahıs tutuklu durumda. Bu tutukluluğundan kurtulmak adına gerçek dışı bir iftirada bulunduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Karalar, 2014-2019 yılları arasında Seyhan Belediye Başkanlığı yaptığını hatırlatarak, "2019'dan itibaren halen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapıyorum. Görev sürem boyunca belediyemizin gerçekleştirdiği tüm ihaleler, şeffaf ve denetlenebilir süreçler çerçevesinde yapılmıştır. Sayıştay ve Mülkiye Müfettişlerince sık sık denetimlerden geçmekteyiz. Bu denetimler sonucunda tarafımıza iletilmiş hiçbir usulsüzlük bulunmamıştır." savunmasını yaptı.

Şüpheli Özcan Zenger’in Seyhan Belediye Başkanlığı döneminde kadrolu çalışan olduğunu ve temizlik işlerinden sorumlu olduğunu belirten Karalar, "Zenger'e yalnızca belediye bölgesinde temizlik işlemlerinin halkı memnun edecek şekilde yürütülmesi konusunda talimat verdim." dedi.

Karalar, HTS kayıtlarına göre Zenger’in Baki Nugay, şüpheli Hamit Ünal ve tanıklar T.S. ve A.T.D. ile İstanbul ve Adana'da buluşması konusundaki bilgisi olmadığını söyleyerek, "Bu bireylerin bir araya gelip gelmediği, eğer buluşmuşlarsa ne amaçla bir araya geldikleri hakkında bir bilgim yok. Zenger, belediyede ihale yetkilisi değildir. O, temizlik şantiyesinin sorumlusudur." şeklinde yanıtladı.

"AZİZ İHSAN AKTAŞ'I MEDYADAN ÖĞRENDİM"

Hamit Ünal, T.A. ve A.T.D.'yi tanıdığını ifade eden Karalar, A.T.D. ile 10 Eylül 2016 tarihindeki 27 saniyelik telefon görüşmesini hatırlamadığını söyledi.

Karalar, örgüt lideri Aziz İhsan Aktaş’ın adını medyadan duyduğunu vurgulayarak, Aktaş ile herhangi bir tanışıklığının olmadığını ve "Tarafıma okunan şahıslardan hiçbirisiyle ticari, borç veya alacak ilişkim yoktur. Bu soruşturma tamamen siyasi bir operasyondur. İddia edenlerin tümü asılsızdır." diyerek savunmasını tamamladı.