Yapay Zeka Maliyetlerini 10 Kat Azaltan Devrim: İşte Ayrıntılar!
Yapay zeka teknolojileri, günümüzde sanatçıların müzik videoları ve firmaların tanıtım filmleri için büyük bir etki yaratıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Başkanı Ata Kavame, AA muhabirine yapay zekanın son dönemde reklam, müzik ve dijital medya gibi pek çok sektörde önemli değişimler yarattığını belirtti. Öne çıkan örneklerden biri, Sezen Aksu'nun "Paşa Gönül Şarkıları" albümündeki "Doğrucu" şarkısının klibi ve bir firmanın NBA finallerinde yayımlanan reklam filmi oldu; her ikisi de yapay zeka kullanılarak hazırlandı. Bu örnekler, yapay zekanın farklı alanlardaki etkisinin yanı sıra üretim maliyetleri üzerindeki potansiyel tasarrufları da gündeme taşıdı.

VERİMLİLİKTE ZAMANSAL KAZANÇ
Kavame, yapay zekanın görsel içerik üretiminde sağladığı maliyet avantajına ve zaman kazancına vurgu yaparak, "Bir reklam filmi çekmek için gereken set, oyuncu, ışık, kurgu gibi çeşitli aşamalar yerine, artık bir yapay zeka modeli ile dakikalar içinde etkileyici ve yaratıcı içerikler elde edilebiliyor. Bu gelişme, küçük bütçeli ajanslar ve bağımsız sanatçılar için rekabet şansını artırdı," dedi.
Yapay zekanın, profesyonel tasarım araçlarına erişimi olmayan bireylerin bile kaliteli içerikler üretebilmelerine olanak tanıdığını ifade eden Kavame, bu durumun sektörde yeni bir dinamizm yarattığına dikkat çekti.

Kavame, ajanslar ve prodüksiyon şirketlerinin çalışma yöntemlerinde köklü değişikliklerin yaşandığını vurgulayarak, "Yapay zeka destekli yaratıcı direktörlük gibi yeni meslek tanımlarının ortaya çıkmaya başladığını görmekteyiz. İçerik üretiminde yapay zekayla birlikte çalışan hibrit ekiplerin ön planda olduğunu söyleyebilirim," ifadelerini kullandı.
Birçok sektörde çalışanların "Yapay zeka, benim yerime mi geçecek?" kaygısı taşıdığını dile getiren Kavame, şöyle devam etti:
"Bu endişeyi anlamak mümkün ancak zamanla dengenin yeniden sağlanacağına inanıyoruz. Orta ve uzun vadede bu teknolojiye hakim olabilen yaratıcı endüstriler, hiç şüphesiz rekabetçi ve yenilikçi fırsatlarla karşılaşacaktır. İçerik üretiminde farklı düşünüp, yapay zekayı efektif bir araç olarak kullanabilen profesyoneller, bu dönüşümün kazanımları olacaktır."

MALİYETLER 10 KAT AZALDI
Kavame, yapay zekanın etkin kullanımı için bireylerin belirli yetenekler, bilgi birikimi ve anlamlı bir deneyim sahibi olmaları gerektiğini belirtti. Aynı zamanda yapay zeka komutlarının çarpıcı olabilmesi için kullanıcının sanatsal bakış açısına sahip olmasının önemine de değindi.
Yapay zekanın içerik üretiminde sağladığı maliyet düşüklüğüne dikkat çeken Kavame, şu ifadeleri kullandı:
"Görsel içerik üretimi, daha önce ekipman, stüdyo, oyuncu, set, çekim günü, kurgu, post-prodüksiyon gibi pek çok unsuru gerektiriyordu. Yapay zeka araçlarının etkisiyle, görsel içerik üretimi çoğu dijital platformda çok daha hızlı ve düşük maliyetle gerçekleştirilebiliyor. Bu yönüyle maliyetler, aynı görsel içerik için 10 katına kadar düşebiliyor."
Kavame, yapay zeka sayesinde arka plan görselleri, taslak videolar ve basit animasyonların insan müdahalesine ihtiyaç duymadan üretilebildiğini ifade etti.

Uluslararası Yapay Zeka İstanbul Büyük Çalıştayı'nın düzenlenmesi amaçlandığını bildiren Kavame, sözlerine şu şekilde son verdi:
"Yapay zeka ile ilgili uluslararası düzeyde var olan ortak anlayışın, sanat ve kültürün teknoloji ile kucaklaştığı bu topraklardan çıkması oldukça anlamlı. Türkiye, bu bağlamda yaratıcı endüstrilerin yapay zeka ile entegrasyonu için bir temel oluşturabilir ve sektöre uluslararası bir yön vermek adına tarih yazabilir."