Öğretmenler İçin Son Gün! İl İçi Mazeret Değişikliği Başvuruları Yarın Kapanıyor!
Öğretmenler, il içi mazerete dayalı yer değişikliği sürecinin son aşamasına yaklaşıyor. İlk aşamada, öğretmenler tercih edecekleri ilçeleri belirleyerek bu tercihlerini çevrimiçi olarak iletecekler. Bu tercihler, mevcut kontenjanlar ve kurumların öğretmen ihtiyaçları göz önünde bulundurularak değerlendirilecek. Yer değiştirme işlemleri ve başvuru süreçleri, Millî Eğitim Bakanlığı'nın resmi internet sitesi "personel.meb.gov.tr" üzerinden takip edilecek. Peki, başvuru tarihleri nedir? Tercihler nasıl yapılacak ve sonuçlar ne zaman açıklanacak? İşte, il içi mazeret tayini sürecine dair merak edilenler ve başvuru ekranı…

2025 yılına ilişkin il içi mazeret tayin süreci, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenler için devam ediyor. Aile birliğini sağlama, sağlık problemleri, güvenlik endişeleri veya engellilik durumları gibi geçerli ve belgelenmiş mazeretleri bulunan öğretmenler, görev yerlerinde değişiklik yapabilmek için başvuruda bulunabiliyor. Bu süreç ile ilgili bütün başvuru ayrıntıları, kılavuzlar ve duyurular, bakanlığın resmi internet sayfası olan “personel.meb.gov.tr” aracılığıyla erişime sunuluyor. Peki, başvuru tarihleri nelerdir ve hangi şartlara sahip öğretmenler bu fırsattan yararlanmaya uygun? İşte 2025 yılı il içi mazeret nedeniyle yer değişikliği süreci hakkında güncel bilgiler ve detaylar…

ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERET TAYİNİ BAŞVURU TARİHLERİ
MEB'in yayımladığı "Yaz Tatili Öğretmenlerin İl İçi Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu" kılavuzuna göre, öğretmenlerin birinci aşamada, 30 Haziran ile 8 Temmuz tarihleri arasında gerekli belgeleriyle birlikte başvurularını yapmaları gerekiyor.
ÖĞRETMEN İL İÇİ ATAMA BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ
MEB YAZ TATİLİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERET BAĞLI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERET TERCİH VE ATAMA TARİHLERİ
Ön başvuruları kabul edilen öğretmenler, ikinci aşamada, 10-14 Temmuz tarihleri arasında tercihlerini belirlemek için başvuruda bulunabilecek. Başvuruların tamamlanmasının ardından atama işlemleri 16 Temmuz tarihinde yapılacak. Atanan öğretmenlerin ayrılma işlemleri ise 17 Temmuz'da gerçekleştirilecek.
MEB YAZ TATİLİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERET BAĞLI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

ÖĞRETMENLER, İL İÇİ MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞİKLİK BAŞVURULARINI NASIL YAPACAK?
Öğretmenler başvurularını, belirlenen tarihler içerisinde Elektronik Başvuru Formunu doldurarak gerçekleştireceklerdir. Bu forma erişmek için “mebbis.meb.gov.tr” veya “personel.meb.gov.tr” adreslerini kullanarak kullanıcı adı ve şifreyle giriş yapılması gerekmektedir.
MEB YAZ TATİLİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERET BAĞLI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

ATAMALAR HANGİ KRİTERLERE GÖRE BELİRLENECEK?
Yer değişimleri, öğretmenlerin tercihleri ve hizmet puanı sıralamasına göre gerçekleştirilecektir. Hizmet puanları eşit olduğunda sırasıyla; öğretmenlikteki kıdem süresi daha uzun olanlar, öğretmenliğe daha önce başlayanlar tercih edilecektir. Eşitliğin devamı durumunda ise, kura yöntemiyle atanacak öğretmenler belirlenecektir.
Sonuçlar “personel.meb.gov.tr” adresinde yayımlanacak olup yer değişikliği gerçekleştirilen öğretmenlerin tebligat, ayrılma ve yeni göreve başlama işlemleri, Yer Değiştirme Takvimine uygun tarihlerde tamamlanacaktır.

ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERET TAYİNİ BAŞVURU ŞARTLARI
- Başvurular, mazeretleri nedeniyle görev yerinden ayrılacak öğretmenler için Yer Değiştirme Takvimindeki tarihlerde iki aşamalı olarak kabul edilecektir.
- İlk aşamada, öğretmenler Elektronik Başvuru Formunu doldurarak, mazeretlerine uygun olarak almak istedikleri ilçeyi seçecekler.
- İkinci aşamada, tercih edilecek ilçedeki özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları, müzik ilkokulları, müzik ortaokulları, spor ortaokulları, ölçme değerlendirme merkezleri, bilim ve sanat merkezleri, eğitim kurumlarının boş olan norm kadroları ile muhtemel boşalacak eğitim kurumlarının listesine ilgili başvuru sistemi aracılığıyla ulaşım sağlanabilecektir.
- İlk aşama başvurusu onaylanmış öğretmenler, tercih aşamasında sunulan eğitim kurumları arasından seçim yapacaklardır.
- Tercih aşamasında, muhtemel kurum boşalması olarak belirtilen ama atama sürecinde norm kadrosunda boşluk oluşmayan eğitim kurumlarını tercih eden öğretmenlerin bu tercihlerine değerlendirilmeye alınmayacaktır.
- İl içindeki mazeret talepleri nedeniyle yer değiştirmek isteyen öğretmenler, sadece mazeretlerinin bulunduğu ilçeye açılan eğitim kurumlarını tercih edebilir.

- Büyükşehir statüsündeki illerde görev yapan öğretmenler, aile birliği mazereti kapsamında eşlerinin çalıştığı ilçedeki eğitim kurumlarını tercih etme hakkına sahip olacaktır.
- Büyükşehir statüsüne girmeyen illerde gerçekleştirilecek değişiklik işlemlerinde, il merkezleri, ilçeler, beldeler ve köyler ayrı birer yerleşim yeri olarak kabul edilecek ve bu yerleşimler arasındaki değişiklik talepleri değerlendirilebilecektir. Ancak, bu yerleşimlerin içindeki eğitim kurumları arasında değişiklik yapılamayacaktır.
- Büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illerde görev yapan öğretmenler ise yalnızca mazeretlerinin olduğu il merkezi (belde ve köyler dâhil) veya ilçedeki (belde ve köyler dâhil) eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.
Eşi aynı ilçedeki köy veya beldelerde çalışan öğretmenler öncelikli olarak eşlerinin görev yaptığı eğitim kurumlarını seçecek; eşinin bulunduğu yerde uygun bir eğitim kurumu bulunmaması durumunda, yakın köy veya beldelerdeki eğitim kurumlarını tercih edebilecekler.

AİLE BİRLİĞİ MAZERETİYLE YER DEĞİŞTİRME KRİTERLERİ NELERDİR?
- Doğrudan öğretmen kadrosuna atanan ve 31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla görev yaptığı yerde bir yıllık çalışma süresini tamamlamış olan öğretmenler, aile birliği mazeretiyle başvuruda bulunma hakkına sahip olacaktır.
- Eşi askerde bulunan öğretmenler, eşinin kamu görevlisi olarak çalıştığı ilçeye yer değişikliği talebinde bulunabileceklerdir.
- Sigortalılık sürelerinin hesabında, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. maddesi kapsamındaki tüm hizmet süreleri dikkate alınacaktır.
- Eşi sigortalı çalışan öğretmenlerin yer değiştirme taleplerinde, borçlanmak şartıyla son iki yıl içinde askere gitme süreleri ile ücretsiz doğum veya analık izni süreleri de sigortalı süreler olarak kabul edilecektir.
- Öğretmenlerden;
a. Kendisi veya eşinin yurt dışında görevli olanlar,
b. Eşi geçici görevi bulunanlar,
c. Eşi isteğe bağlı sigortalı olanlar yer değiştirme başvurusu yapamayacaklardır.

SAĞLIK MAZERETİYLE YER DEĞİŞTİRME ŞARTLARI
Öğretmenlerden;
a) Kendisi, eşi veya çocuklarından birinin,
b) Anne, baba veya yargı kararıyla vasi tayin edilen kardeşlerinden birinin hastalığının, öğretmenin görev yaptığı ilçede tedavi edilemediği veya mevcut görevin kişinin sağlık durumunu tehdit edeceği sağlık kurul raporuyla tespit edilenler, sağlık mazeretine bağlı yer değiştirme talebinde bulunabilir.
Bu konuda başvuru yapmak isteyenlerden;
- Sağlık Bakanlığı’nın ilgili mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmiş ve “e-Rapor Doğrulama” sisteminde geçerli tanı raporu istenecektir.
- Raporda belirtilen hastalığın tedavisi için yer değişikliği talep edeceklerden, görev yaptıkları ilçenin ilçe sağlık müdürlüğünden, tedavi imkanının mevcut olmadığını belgeleyen güncel tarihli bir yazı talep edilecektir.
- Eğer sağlık kurulu raporu eş veya çocuk için düzenlenmişse, hasta adına alınmış bir vukuatlı aile nüfus kayıt örneği istenecektir.
- Eğer rapor anne ya da baba adına düzenlenmişse, rapor sahibi adına düzenlenmiş nüfus kayıt örneği ve adres bilgilerini barındıran bir yerleşim belgesi sunulması gerekecek.
- Rapor vasi tayin edilen kardeş adına düzenlenmişse, önerilen belgelerin yanı sıra kardeşine vasi tayin edildiğine dair mahkeme kararı da talep edilecektir.

ENGELLİLİK NEDENİYLE YER DEĞİŞTİRME ŞARTLARI
Öğretmenlerden;
- Kendilerinin en az yüzde kırk engelli olduklarını,
- Eşinin, bakmakla yükümlü olduğu çocuğunun, annesinin ya da babasının ağır engelli olduğunu, mevzuata uygun şekilde alınmış sağlık kurulu raporuyla belgelendirenler, engellilik mazeretine bağlı olarak yer değişikliği başvurusu yapabilecektir. Annesi ya da babasının engellilik durumu sebebiyle başvuruda bulunacak öğretmenler, rapor sahibinin kayıtlı olduğu ilçeye atanmak isteyebilirler.
Bu tür başvurularda;
- İlgili mevzuata uygun sağlık kurulu raporu (ÇÖZGER vb.),
- Rapor eş veya çocuğa aitse, rapor sahibinin vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,
- Rapor anne veya baba adına ise, rapor sahibinin vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ile adres bilgilerini gösterir yerleşim belgesi sunulmalıdır.

CAN GÜVENLİĞİ MAZERETİYLE YER DEĞİŞTİRME ŞARTLARI
Öğretmenlerden; kendilerinin, eşlerinin ya da bakmakla yükümlü oldukları çocuklardan birinin görev yaptığı yerde kalmasının can güvenliğini tehlikeye soktuğunu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında haklarında iş yeri değişimi kararı alınmış olanlar veya mülki idare makamınca can güvenliği açısından risk taşıdığı bildirilenler, yer değişikliği başvurusu yapabilecektir.
Bu kapsamda yer değişikliği talebinde bulunanlardan;
- 6284 sayılı Kanun gereğince mahkemece verilen iş yeri değişikliği kararı,
- Kişinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklardan birinin görev yaptığı yerde kalmasının can güvenliğini tehdit ettiğine dair Kaymakamlık Oluru almak gerekmektedir.

DİĞER NEDENLERE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME ŞARTLARI
Öğretmenler; eşinin veya çocuğunun vefat etmesi halinde, ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde istedikleri ilçeye yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.
Terör eylemleri sonucunda şehit olan veya çalışamayacak derecede malul durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, öğretmen olarak görev yapan eşlerinin, çocuklarının ve diğer yakınlarının yer değiştirme talepleri, gerekli belgelerle sunulması kaydıyla, başka herhangi bir şart aranmaksızın kabul edilebilecektir.
Yukarıda belirtilen durumlar için;
- 1. madde kapsamında başvuranlardan, eşi veya çocuğunun vefatını gösteren belge, vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,
- 2. madde kapsamındaki başvurulardan ise, terör eylemleri nedeniyle eşi, çocuğu ya da anne, baba veya kardeşlerinden birinin şehit ya da malul gazi olduğuna dair belge, vukuatlı aile nüfus kayıt örneği talep edilecektir.