Turgutreis ve Çevresindeki Eşsiz Arkeolojik Miras Ortaya Çıkıyor!

Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen açık hava kültür söyleşileri, Pedasa ve Leleg Uygarlığı Araştırma ve Uygulama Birimi’nin desteğiyle Turgutreis Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nin güzel bahçesinde sürüyor.

Turgutreis ve Çevresindeki Eşsiz Arkeolojik Miras Ortaya Çıkıyor!

Yaz dönemi etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen söyleşide, belediye çalışanı Arkeolog Serap Topaloğlu, Turgutreis ve çevresinin tarihi kalıntılarını inceledi. Bölgedeki Leleg şehirleri arasında yer alan Termera Antik Kenti ile Strobilos (Aspat) yerleşimi gibi, Bizans, Roma ve Osmanlı dönemine ait kültürel varlıklar hakkında bilgi verildi. Topaloğlu, görseller eşliğinde katılımcılara; tarımsal geçmiş, ticaret yolları, yel değirmenleri, tarım terasları, su sarnıçları, kuyular, kaya mezarları, kiliseler ve volkanik krater gibi yapıların önemini aktardı.

Etkinliğe Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin yerine Başkan Yardımcısı Ahmet Yıldızhan, Turgutreis Mahalle Muhtarı Hasan Gökhan Satılmış ve yerel halk katıldı.

Söyleşide konuşma yapan Arkeolog Serap Topaloğlu, Turgutreis’in yalnızca doğal güzellikleri ile değil, geçmişten günümüze uzanan derin yerleşim tarihi ile de dikkat çektiğini vurguladı. Bodrum’un batıda yer alan kapısı konumundaki Turgutreis’in, Leleglerden başlayan ve Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerini kapsayan sürekli bir kültürel mirasa sahip olduğunu belirtti. Topaloğlu, bu bölgenin sadece antik tarih ile kalmayıp, geleneksel kültürde de önemli kanıtlar taşıdığını ifade etti.

Topaloğlu, süngercilikten tarıma, taş yapımından deniz ticaretine kadar geniş bir yelpazeye yayılan bu kültürel çeşitliliğin Bodrum’un tarihi kimliğini oluşturduğunu belirterek, “Geçmişin izlerini anlamak, bugünü ve geleceği yeniden şekillendirmektir. Bu mirası anlamak ve korumak, hepimizin ortak yükümlülüğüdür. Başkanımızın desteği ile gerçekleştirilen kültürel geziler ve söyleşilerle, Bodrum’un kültürel turizmine ve mevcut potansiyeline dair farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Söyleşinin son bölümünde katılımcılar, bölgenin tarihi ile ilgili merak ettikleri soruları sorma şansı buldu. Bodrum Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez hayata geçirilen kültürel söyleşilerin katılımcılara memnuniyet verdiği gözlemlendi; ayrıca katılımcılar, kentin tarihi varlıklarına yönelik gösterdiği duyarlılıktan dolayı Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’ye teşekkürlerini sundu.