TEDÜ'nün 'Öğrenme Mühendisliği' İle Öğretmenlikteki Devrimi

Yapay zeka ve modern teknolojiler sayesinde tüm meslekler evrim geçiriyor; yeni nesil öğretmenler ise öğrenme mühendisliği becerileriyle güçlendiriliyor.

TEDÜ'nün 'Öğrenme Mühendisliği' İle Öğretmenlikteki Devrimi

Geleceğin eğitim alanında lider kişiliklerini yetiştirmeyi amaçlayan TED Üniversitesi, Eğitim Fakültesi bünyesinde hayata geçirdiği Teacher+ programıyla eğitimde önemli bir dönüşüm sağlamayı hedefliyor.

Öğretmen adaylarını yalnızca sınıf içinde bilgi vermekle sınırlı bırakmayarak; aynı zamanda teknolojik, pedagojik ve etik yeterliliklerle donatmayı hedefleyen bu program, “öğrenme mühendisi” perspektifiyle öğrencilere geleceğe hazırlık sürecinde yardımcı olmayı amaçlıyor.

21. yüzyılın eğitimcilerinin, teknoloji, veri analizi ve mühendislik unsurlarını bir araya getirip kişiye özel öğrenme süreçleri oluşturmasını hedefliyor.

“Öğretmen yalnızca bilgi aktarıcı olmayacak”

TEDÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, 2025-2026 akademik yılından itibaren faaliyete geçecek program hakkında bilgi verirken, “Öğretmenlik mesleğinin artık bireyselleştirilmiş öğrenme deneyimleri, ileri dijital yetkinlikler, veri odaklı bakış açıları ve sürekli gelişim gibi inovatif yaklaşımlarla yeniden şekillendirilmesi gerekiyor. Bu bağlamda öğrenme mühendisliği yaklaşımı oldukça önemli bir rol oynuyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

yeni-proje-2025-07-09t175656-940.jpg

Çağıltay, disiplinlerarası bu yaklaşımla öğretmenlerin yalnızca içerik paylaşan bireyler olmaktan çıkacağını, eğitim süreçlerini tasarlayan, verileri yorumlayan ve öğrenme deneyimlerini sürekli olarak geliştirmeye odaklanan aktif profesyonellere dönüşeceklerini vurguladı. Teknoloji, sadece bir araç olmanın ötesine geçerek, etkili, verimli ve kullanıcı dostu öğrenme deneyimleri sağlayan güçlü bir kaynak haline gelecek” ifadelerini kullandı.

Teacher+ programı, öğretmen adaylarına farklı kariyer fırsatlarına kapı açıyor. Yapay zeka, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi modern araçları etkili bir biçimde kullanmayı öğrenen mezunlar, eğitim teknolojileri, öğrenme tasarımı, veri analizi ve eğitim girişimciliği gibi çeşitli alanlarda kariyer yapma imkanı elde ediyor.

Program dahilinde MIT, Harvard, Arizona Eyalet Üniversitesi ve Carnegie Mellon Üniversitesi ile işbirlikleri gerçekleştirerek öğrencilere yurt dışında staj ve istihdam olanakları sunuluyor. Ayrıca, öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda mikro projeler geliştirmelerine imkan tanınıyor.

“Tüm fakültelerin öğrenci ve öğretim üyeleri de projeye dahil olacak”

TEDÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, bu yeni modelin sadece eğitim fakülteleri ile sınırlı kalmayacağını, disiplinler arası bir yaklaşım benimsenerek tüm fakültelerin öğrenci ve akademisyenlerinin dahil olacağına dikkat çekti.

“Öğretmen adaylarının müfredatlarına veri bilimi, yazılım mühendisliği metodolojileri, eğitimsel nörobilim, öğrenme deneyimi ve eğitim ortamı tasarımı gibi seçmeli dersler ekleniyor. Tüm teorik ve uygulamalı dersler, yapay zeka, sanal gerçeklik uygulamaları, akıllı robotlar ve giyilebilir teknolojilerle zenginleştirilecek. Öğretmen adayları mezuniyetlerinde yenilikçi eğitim teknolojilerini kullanma noktasında yetkin hale gelecekler” dedi.