Öğretmenler Dikkat! İlin İçindeki Mazeret Yer Değişikliği için Son Güne Geldik!
Öğretmenlerin il içi mazeret tabanlı yer değişikliği başvuruları 8 Temmuz'da sona eriyor. Başvurular, kurumların öğretmen ihtiyacı ve kontenjanlarına göre değerlendirilecek. Tüm işlemler ve yer değiştirme ile ilgili bilgilere Millî Eğitim Bakanlığı’nın resmi sitesi "personel.meb.gov.tr" üzerinden ulaşabilirsiniz. İşte öğretmen il içi atama detayları ve başvuru ekranına bağlantı...

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan öğretmenler için 2025 yılı il içi mazerete dayalı yer değişikliği başvuruları bugün itibarıyla sona eriyor. Aile birliğinin korunması, sağlık sorunları, can güvenliği korkusu veya engellilik durumu gibi belgelenerek kanıtlanabilen sebeplerle başvuru yapan öğretmenler, kendi il sınırları içindeki görev yerlerinde değişiklik talep edebiliyor. Bu başvuru süreciyle ilgili her türlü detay, başvuru tarihleri ve gerekli belgeler, Bakanlığın resmi internet portalı “personel.meb.gov.tr” üzerinden erişim sağlanarak görülebiliyor. İşte, 2025 yılı il içi mazeret tayin süreci ile ilgili merak edilen bilgiler…

ÖĞRETMENLER İÇİN İL İÇİ MAZERET YER DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURU TARİHLERİ NELERDİR?
MEB tarafından duyurulan "Yaz Tatili Öğretmenlerin İl İçi Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu"na göre; öğretmenlerin ilk aşamada, 30 Haziran - 8 Temmuz tarihleri arasında belgelerini ekleyerek mazeretlerini bildirmeleri gerekmektedir.
ÖĞRETMENLER İÇİN İL İÇİ ATAMA BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ
MEB YAZ TATİLİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

ÖĞRETMENLER İÇİN İL İÇİ MAZERETE DAYALI YER DEĞİŞİKLİĞİ TERCİH VE ATAMA TARİHLERİ NELER?
Ön başvuruları onaylanan öğretmenler, ikinci aşamada 10-14 Temmuz tarihleri arasında tercihlerini belirtebilecek. Tüm başvuruların tamamlanmasının ardından atama süreçleri 16 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Atama işlemleri tamamlanan öğretmenler, 17 Temmuz itibarıyla ayrılma işlemlerini gerçekleştirebilecekler.
MEB YAZ TATİLİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

ÖĞRETMENLER İÇİN MAZERET BAŞVURULARI NASIL GERÇEKLEŞTİRİLECEK?
Öğretmenler, belirlenen başvuru tarihlerinde Elektronik Başvuru Formunu doldurmak suretiyle başvurularını yapacaklardır. Form, “mebbis.meb.gov.tr” veya “personel.meb.gov.tr” adreslerinden kullanıcı adı ve şifre ile ulaşılabilir.
MEB YAZ TATİLİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

ATAMALAR NASIL YAPILACAK?
Öğretmenlerin yer değişiklikleri, tercihleri doğrultusunda hizmet puanı üstünlüğüne göre gerçekleşecektir. Eğer hizmet puanları eşit olursa, önce hizmet süresi daha fazla olan, ardından öğretmenliğe daha erken başlamış olanlara öncelik tanınacak; eğer bu da eşit olursa, atanmada bilgisayar kura çekimi ile sonuç belirlenecektir.
Sonuçlar “personel.meb.gov.tr” adresinde duyurulacak, yer değiştirme işlemleri tamamlandıktan sonra öğretmenlerin tebligat, ayrılma ve başlama işlemleri Yer Değiştirme Takvimi'nde belirtilen süreler içinde gerçekleştirilecektir.

ÖĞRETMENLER İÇİN İL İÇİ MAZERET YER DEĞİŞİKLİĞİ GENEL BAŞVURU ŞARTLARI
- Mazeretleri nedeniyle görev yerlerinden ayrılacak öğretmenlerin yer değiştirmeleri için, Yer Değiştirme Takvimi'nde belirtilen tarihlerde iki aşamalı başvuru süreci uygulanacaktır.
- İlk aşamada, öğretmenler Elektronik Başvuru Formunu doldurarak, mazeretleri doğrultusunda atanmak istedikleri ilçeyi seçip başvurularını onaylatacaklardır.
- İkinci aşamada, öğretmenlerin atanacağı ilçe, özel program ve projeler yürütülen eğitim kurumlarındaki, müzik ilkokulları, ortaoğulları, spor ortaokulları, ölçme değerlendirme merkezleri, bilim sanat merkezleri, Bakanlık merkez teşkilatına bağlı eğitim kurumları ile görsel sanatlar ve müzik alanındaki güzel sanatlar liseleri, spor okullarındaki beden eğitimi bölümleri, halk eğitim merkezlerinin bazı alanlarına kadar öğretmen norm kadrosu dolu olan eğitim kurumlarının listesine başvuru sistemi üzerinden erişim sağlanabilecektir.
- İlk aşamada başvurusu onaylanan öğretmenler, ikinci aşamada tercih ettikleri eğitim kurumlarından atanmak istediklerini seçeceklerdir.
- Tercih aşamasında boşalması muhtemel okul olarak ilan edilen ve atama sonuçlarına göre norm kadro boşalmayan okulları tercih eden öğretmenlerin bu tercihlerinin dikkate alınmayacaktır.
- Mazeret durumu dolayısıyla yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenler, mazeretlerinin bulunduğu ilçedeki açık eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.

- Büyükşehir statüsündeki illerde görevli öğretmenler, eşlerinin görev yaptığı ilçedeki eğitim kurumlarını tercih etme hakkına sahip olacak.
- Büyükşehir olmayan illerde gerçekleştirilecek yer değişikliği işlemlerinde, il merkezleri, ilçeler, beldeler ve köyler ayrı bir yerleşim yeri olarak kabul edilecek ve bu yerleşim yerleri arasında yer değiştirme başvurusu yapılabilecektir. Ancak bu yerleşim yerleri içindeki eğitim kurumları arasında yer değişikliği yapılamayacaktır.
- Büyükşehir belediyesi statüsünde yer almayan illerde görev yapan öğretmenler, yalnızca mazeretlerinin bulunduğu il merkezini veya ilçeyi tercih edebileceklerdir.
Eşi aynı ilçenin köyünde veya beldesinde görev yapan öğretmenler, öncelikli olarak eşinin görev yaptığı eğitim kurumlarını seçecekler; eğer eşinin bulunduğu yerde atanacağı bir eğitim kurumu yoksa, komşu köy veya beldelerden eğitim kurumları tercih edilebilecektir.

AİLE BİRLİĞİ MAZERETİNE BAĞLI YER DEĞİŞİKLİĞİ ŞARTLARI NELERDİR?
- Doğrudan öğretmen kadrolarına atananlar (2828 sayılı Kanun, 3713 sayılı Kanun kapsamında ve benzeri) görev yaptıkları yerde 31 Aralık 2025 itibarıyla bir yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, aile birliği mazereti kapsamında başvuruda bulunabilirler.
- Eşi askerde olan öğretmenler, eşlerinin kamu görevlisi olarak görev yaptığı ilçeye yer değişikliği talebinde bulunabileceklerdir.
- 360 gün sigortalılık süresi hesabında, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4'üncü maddesi altında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilecektir.
- Eşi sigortalı olarak çalışan öğretmenlerin yer değiştirme başvurularında, borçlanma şartıyla son iki yıl içinde askerlikte geçirdikleri süreler ile ücretsiz doğum veya analık izni süreleri de sigortalı olarak değerlendirilecek.
- Öğretmenlerden;
a. Kendisi veya eşi yurt dışında görevli olanlar,
b. Eşi geçici görevde olanlar,
c. Eşi isteğe bağlı olarak sigortalı olanlar yer değiştirme başvurusunda bulunamayacaklardır.

SAĞLIK MAZERETİNE BAĞLI YER DEĞİŞİKLİĞİ ŞARTLARI NELERDİR?
Öğretmenlerden;
a) Kendisi, eşi veya çocuklarından birinin,
b) Anne, baba veya yargı kararıyla vasi tayin edilip ağır engelli olduğu belirtilen kardeşlerinden birinin hastalık nedenleri ile öğretmenin görev yaptığı ilçede tedavi olmasının mümkün olmadığı ya da mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye sokacağını sağlık kurulu raporuyla kanıtlayanlar sağlık mazeretine dayalı yer değiştirme başvurusu yapabilirler.
Bu durum için başvuracaklardan;
- Sağlık Bakanlığı'nın ilgili mevzuatına göre elektronik ortamda düzenlenmiş ve “e-Rapor Doğrulama” sisteminde doğrulanabilir sağlık kurulu raporu,
- Raporda bahsedilen hastalığın tedavisi için yer değiştirme talep edenler için, görev yaptıkları ilçenin ilçe sağlık müdürlüğünden, ilçede tedavinin mümkün olmadığına dair güncel tarihli belge,
- Sağlık kurulu raporu, eş veya çocuk adına düzenlenmişse, hasta adına alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,
- Sağlık kurulu raporu anne veya baba adına düzenlenmişse, hasta adına alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ile rapor sahibinin adres bilgisini gösteren yerleşim yeri belgesi,
- Eğer sağlık kurulu raporu, vasi tayin edilen kardeş adına düzenlenmişse, rapor sahibinin adına düzenlenmiş vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ve adres bilgisini içeren yerleşim yeri belgesi ile kardeşine vasi tayin edildiğine dair mahkeme kararı gerekecektir.

ENGELLİLİK DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞİKLİĞİ ŞARTLARI NELERDİR?
Öğretmenlerden;
- Kendileri en az yüzde kırk engelli olan,
- Eşleri, bakmakla yükümlü oldukları çocukları, anneleri veya babalarının ağır engelli olduklarını ilgili mevzuata göre alınan sağlık kurulu raporu ile kanıtlayanlar, engellilik durumu dolayısıyla yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler. Annesi veya babası engelli olan öğretmenler, rapor sahibinin Adres Kayıt Sisteminde (AKS) kayıtlı bulunduğu ilçeye atanma isteğinde bulunabilirler.
Bu çerçevede yapılacak başvurularda;
- İlgili mevzuata uygun sağlık kurulu raporu (ÇÖZGER, Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporu vb.),
- Rapor eş veya çocuk adına düzenlenmişse, rapor sahibine ait vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,
- Rapor anne veya baba adına düzenlenmişse, rapor sahibine ait vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ile rapor sahibinin adres bilgisini gösteren belge gerekecektir.

CAN GÜVENLİĞİ MAZERETİNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME ŞARTLARI NELERDİR?
Öğretmenlerden; kendisi, eşi ya da bakımını üstlendiği çocuklarından birinin görev yaptığı yerde kalmasının can güvenliğini tehdit edeceğini belgelerle ortaya koyanlar, 8.3.2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un 4. maddesine atıfta bulunarak mahkemelerce verilen iş yeri değişikliği kararını veya mülki idare makamları tarafından verilen can güvenliğini tehdit eden durumlara dair görüşü belgelendirenler yer değişikliği talebinde bulunabileceklerdir.
Bu kapsama giren başvuruda bulunanlardan;
- 8.3.2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca hukuk mahkemelerince verilen iş yeri değişikliği kararı veya
- Kişinin, eşi veya bakımını üstlendiği çocuklarından birinin görev yaptığı yerde kalmasının can güvenliğine yönelik tehditler içerdiğine dair Kaymakamlık Oluru temin edilmesi gerekmektedir.

DİĞER NEDENLERE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME ŞARTLARI NELERDİR?
Öğretmenlerden;
- Eşi veya çocuğu vefat edenler, eş ya da çocuklarının ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde istedikleri ilçeye,
- Terör eylemlerinin sonucu olarak şehit düşen veya malul olduğuna dair belgelerle desteklenmiş başvurular yapılabilecektir. Bu durumda öğretmenlerin, eğitim kurumlarına yer değiştirme talepleri kabul edilecektir.
Yukarıda belirtilen durumlar için;
- 1. madde kapsamında başvuru yapanlardan eş veya çocuğun ölümüne dair belge, vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,
- 2. madde kapsamında başvuruda bulunanlar için terör eylemleri sebebiyle eşi, çocuğu ile anne, baba ve kardeşlerinden birinin şehit ya da malul gazi olduğuna dair belge, vukuatlı aile nüfus kayıt örneği talep edilecektir.